sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

16. Älä satuta toisia tavoilla, joita et itsekään halua kokea

Otsikko on lainattu buddhalaisuuden kultaisesta säännöstä. Lähes jokaisella uskonnolla on tämä niin kutsuttu kultainen sääntö, jota toteutetaan käytännön arjessa: älä tee toiselle sitä, mitä et haluaisi itsellesi tehtävän. Tämän postauksen tarkoitus on ketään syyttelemättä tai tuomitsematta pohtia tätä aihetta.

Vaikka tarkoituksena on kirjoittaa täysin neutraali, persoonaton ja tunteista riippumaton teksti, niin tunnen samaan aikaan syvää surua, loukkaantumista ja pahaa mieltä, koska tämä asia koskettaa minua - juuri tänään. Tämä postaus koskee enemmän sanoja kuin tekoja, sillä sanoilla voi loukata jopa enemmän kuin teoilla. Tässä kohti on syytä mainita, että olisin tekopyhä ellen myöntäisi itsekin puhuneeni pahaa ja loukanneeni ihmisiä, se synti koskettaa myös minua.

Jokainen meistä (ja meillä tarkoitan jokaista yhteiskunnan osapuolta, niin mehiä, naisia kuin lapsiakin) puhuu joskus pahaa, jokainen sanoo toisen olevan jollakin tavalla huonompi kuin muut, olipa kyseessä syy mikä hyvänsä. En usko että sellaista ihmistä on, joka ei koskaan olisi sanonut toisesta pahasti tai arvostellut toisen tyyliä tehdä jokin asia. Mistä ihmisluontoon tulee sellainen geeni, että toisilla on tapana puhua enemmän pahaa kuin toisilla?  

Moraaliset säännöt ovat meille kaikille yhteisiä katsomatta ihonväriin, uskontoon tai ulkonäköön yleensä. Kun puhumme moraalista, tarkoitamme käyttäytymissääntöjä, oikean ja väärän erottamista toisistaan. Oikean ja väärän raja ei ole niin mustavalkoinen kuin voisi ajatella, mutta en usko että kukaan ajattelee että on oikein satuttaa toista ihmistä niin sanoilla, kuin teoillakaan. 

Netissä moraali tuntuu laskevan, on helpompi kommentoida sosiaalisessa mediassa toisen mielipiteitä, kuvia ja statuksia kuin kasvokkain. On helppo unohtaa, että vastaanottaja on ihminen siinä missä sinäkin. Tärkeää olisi löytää se kultainen keskitie, jossa kohdellaan toista ihmisarvon mukaisesti ilman haukkumista ja arvostelua.

Netinkäyttäjän kultaiset säännöt

  1. Kunnioita toista, vaikka netissä on helppo avautua anonyymisti, se ei oikeuta käyttäytymään ikävästi.
  2. Itseäsi ilmaistessa, muista että netissä et voi ilmaista äänensävyjä tai ilmeitä, jolloin väärinkäsityksen mahdollisuus kasvaa.
  3. Mieti kaksi kertaa ennen kuin arvostelet tai sanot loukkaavia asioita, miltä sama tuntuisi sinusta?
  4. Älä anna itsestäsi huonoa kuvaa kanssaihmisille.
Tämän postauksen myötä haastan kaikki käyttäytymään asiallisesti verkossa!

1 kommentti:

  1. Postaus täynnä asiaa, kun vielä ihmiset näitä neuvoja noudattaisi. Mutta koska kaikkia ei koskaan saa käyttäytymään kunnolla, on helpoin opetella olemaan välittämättä. Mitä merkitystä on jonkun muun mielipiteillä tai haukuilla, kun kuitenkin itse tuntee itsensä parhaiten? Ei mitään.

    VastaaPoista

Kiitos kun annoit palautetta! Huomaathan että kommenttisi tulee näkyviin vasta hyväksynnän jälkeen!